Založ si blog

Sila médií

,,Prečo pes vrtí chvostom? Pretože pes je chytrejší než chvost. Keby bol chvost chytrejší, vrtel by chvost psom.”

Hláška pochádza z filmu Vrtieť psom. Veľmi dobre vysvetľuje, čo vrtenie psom znamená. Psa znázorňuje prostý ľud a chvost znázorňujú médiá, ktoré občas psom zavrtia. Nie je to len názov slávneho filmu. Je to realita, ktorá sa vo svete odohráva. Média nám ponúkajú falošný obraz o tom, čo sa vo svete deje. Zostavujú agendu podľa toho, čo sa im páči a podľa toho, čo ľudí zaujme. Ľudia sledujú obsahy, ktoré im média servírujú.

Tento film nám potvrdzuje, že už pred dvanástimi rokmi si ľudia uvedomovali silu médií. Dnes sa stretávame s veľkým množstvom dezinformácií, hoaxov a neprávd. Je ťažké definovať, čo je pravda. Keď večer pozeráme správy alebo keď si čítame noviny, často veríme všetkému, čo tam nájdeme. Ale tento film nám podáva jasnú správu: Neverte všetkému, čo vidíte v médiách!

,,Vrtenie psom” veľmi dobre vystihuje politickú a mediálnu manipuláciu. Využívajú nevedomosť ľudí vo svoj prospech. Mali by sme si byť vedomí toho, že spravodajské príbehy sú len konštrukciou reality, nie samotnou realitou. To, čo nám média ponúkajú, nemôžeme považovať za samozrejmé a správne.

Tu platí známy výrok spisovateľa Georga Orwella, ,,nevedomosť je sila”, ktorý pochádza z románu s názvom 1984. Pre lepšie vysvetlenie spomeniem film Johna Pilgera, Vojna, ktorú nevidíme, ktorý sa snaží preskúmať rolu médií vo vytváraní verejnej mienky a masovej manipulácie. Tento film veľmi pravdivo zobrazuje, ako médiá klamú prostý ľud, prekrúcajú realitu, šíria polopravdy, selektujú informácie a ohlupujú masy. V dnešnom svete existuje mediokracia (vláda médií). Znamená to, že ovládanie ľudí sa realizuje prostredníctvom masmediálnej psychomasáže. Orwell na to prišiel už pred desiatkami rokov. Tvrdil: ,,Masy sa nikdy nebúria z vlastného podnetu a nikdy sa nebúria len preto, že sú utláčané. A ak nemajú možnosť porovnávať, nikdy si ani len neuvedomia, že sú utláčané. Pokiaľ nebudú ľudia uvedomelí, nedokážu sa vzbúriť a pokým sa nevzbúria, nemôžu byť uvedomelí.“

Výrok ,,nevedomosť je sila“ je aplikovateľný aj v politike. Často si ľudia volia stranu na základe preferencií. Mohli sme to vidieť najmä pred voľbami. Našu nevedomosť využívali aj populisti, ktorí sa chceli dostať k moci. A platí to aj dnes, keď sa Kotlebovci sťažujú na poslancov z Oľano, lebo si nechcú znížiť platy. Niektorí vidia iba Kotlebovo vyjadrenie a hneď krútia hlavami, avšak tí, ktorí sa zaujímajú, vedia, že aj keby hlasovalo všetkých 150 poslancov, platy by sa len tak znížiť nemohli. A príkladov je mnoho.

Pre túto situáciu je tu ďalší nadčasový výrok Orwella: ,,Svojím spôsobom sa svetonázor Strany najlepšie presadzuje u ľudí, ktorí ho nedokážu pochopiť. Tých možno prinútiť, aby prijali aj najočividnejšie prekrúcanie reality, lebo nikdy plne nepochopia obludnosť požadovaného a nezaujímajú sa príliš o verejné záležitosti, aby postrehli, čo sa deje.

Kráčajme s otvorenými očami. Overujme si informácie. Neprimajme obsahy slepo a bez uvažovania, ale naučme sa ich kriticky zhodnotiť. Nedovoľme médiám, aby nami manipulovali. Počúvnime názor Jozefa Banáša: ,,Aby sa každý snažil o zveľaďovanie seba samého, aby sa nenechal ovplyvňovať médiami selektovanými názormi, ale snažil sa používať to, čo sa volá zdravý sedliacky rozum. Aby sme každý deň vyvracali to orwellovské – ,,nevedomosť je sila“.“

Informujme sa o tom, čo sa vo svete naozaj deje. Nech nám veci nie sú ľahostajné. Overujme si informácie z viacerých zdrojov, nenechajme si diktovať to, čo máme vidieť a počuť. Používajme zdravý rozum. Snažme sa o to, aby pes vrtel chvostom a nie naopak.

Vláda médií

24.04.2020

Informácií ohľadom koronavírusu stále pribúda. Médiá nás denne pohlcujú novými správami, ktoré často nie sú pozitívne a mnohým tým naháňajú strach. Strach je jednou z emócií, ktoré ovládajú človeka. Je zvykom, že z večerných správ sa dozvedáme zväčša o negatívnych udalostiach, ktoré sa za určitý deň udiali. Samé havárie, vraždy, bitky, nezhody, [...]

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4467x
Priemerná čítanosť článkov: 2234x

Autor blogu

Kategórie